Hyvän tuulen hoivakoti
”Sovimme, että aloitamme työyhteisön ja Eerikin rakentamisen puhtaalta pöydältä.”
Lieksassa sijaitseva hoivakoti Eerikki on Siun soten uusin hoivakoti. Hoivakoti aloitti toimintansa elokuussa uusissa Lieksan kaupungilta vuokratuissa tiloissa. Eerikin ovesta sisään astuessa ensimmäisenä silmään pistää hoivakodin valoisuus ja väljyys. Vierailija saapuu ensimmäisenä suureen isoon tilaan, jossa on sohva- ja pöytäryhmiä sekä tunnelmaa luova takka. Tilaa liikkumiseen on runsaasti.
- Tämä on alun perin yksityisen palveluntuottajan tarpeisiin rakennettu hoivakoti. Rakennuksen neliöt on tarkkaan mietitty, kustannustehokkuus huomioiden. Kustannustehokkuus näkyy melko vähäisinä varastotiloina, toisaalta asukkaiden tilat sekä yhteiset oleskelutilat ovat hyvin avaria. Tämä helpottaa työskentelyä erittäin paljon, palveluesimies Eija Hokkanen kertoo
Tunnelma Eerikissä on rauhallinen ja jouluisen lämmin. Siellä täällä kulkee asukkaita ja hoitajia. Eräs asukas tulee yhteiseen olohuoneeseen sohvalle pötköttelemään. Televisio-ohjelma pyörii taustalla.
- Meillä on ollut flunssaa liikkeellä, minkä vuoksi osa asukkaista lepäilee mieluummin nyt omassa huoneessaan. Normaalitilanteessa yhteisissä tiloissa käy melkoinen puheensorina. Etenkin ruokailujen aikaan pöydät täyttyvät ja kuulumisia vaihdetaan. Eerikissä on hyvin sosiaalisia asukkaita, Hokkanen iloitsee.
Eerikissä on yhteensä 39 asukaspaikkaa. Paikoista 29 on tehostettua palveluasumista ja 10 palveluasumista. Tehostettu palveluasuminen vaatii ympärivuorokautista hoitoa, joten työtä Eerikissä tehdään kolmessa vuorossa kaikkina päivinä.
Työntekijöitä hoivakodissa on 30. Osa työntekijöistä on siirtynyt Partalanmäen hoivakodista ja osa Lieksan terveyskeskussairaalasta. Lisäksi joitakin työntekijöitä on rekrytoitu Siun soten ulkopuolelta. Eerikkiin siirtyneiltä työntekijöiltä kysyttiin halukkuutta muutokseen. Kaikki halusivat muutosta.
- Uudet tilat houkuttivat, oli mukava aloittaa työt puhtaalta pöydältä, muutos toi virkistävää vaihtelua, mukava saada uusia työkavereita ja uudenlaisia työtehtäviä, kuului pöydän ympäriltä, kun työntekijät kertoivat, miksi halusivat tulla töihin Eerikkiin.
Hokkanen vertaa Eerikin taipaleen alkua häistä tuttuun kolmikkoon: jotain uutta, jotain vanhaa ja jotain lainattua. Koko työyhteisö on ollut uuden edessä aloittaessaan uudessa toimipaikassa, mutta mukana on ollut myös jotain vanhaa ja tuttua kuten työkaverit ja asukkaat, jotka ovat siirtyneet Eerikkiin pääosin samoista yksiköistä kuin työntekijät. Lainattua puolestaan ovat edellisistä töistä kertyneet hyvät käytänteet.
- Heti alusta sovimme, että aloitamme työyhteisön ja Eerikin rakentamisen puhtaalta pöydältä. Otamme vanhasta mukaan vain positiiviset ja hyvät käytänteet ja hylkäämme asiat, jotka eivät ole toimineet. Keskitymme positiiviseen.
- Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että emme käsittelisi vaikeita asioita. Pyrimme käsittelemään vaikeatkin asiat kuitenkin avoimesti ja kehittävällä otteella.
Hokkanen korostaa yhteistyön tärkeyttä kaikessa toiminnassa. Eerikissä on sovittu yhteiset pelissäännöt, yhdessä on myös mietitty työvuorojen tehtävänkuvat.
- Haluan, että yksikössämme avoin ja yhteen puhaltamisen meininki. Isossa 30 henkilön yksikö esimerkiksi työvuorot eivät aina osu mieleisiksi, mutta olen pyrkinyt kartoittamaan työntekijöiden kiinnostuksen kohteita ja osaamista, jotta työnteko saataisiin sujumaan mahdollisimman jouhevasti. Harjoitteluahan tämä vielä on, mutta kun kaikki tiedämme ja myönnämme sen, voimme oppia yhdessä, Hokkanen sanoo.
Pöydän ääreen kokoontuneita työntekijöitä kuunnellessa voi todeta, että puhe yhteistyöstä ei ole vain sanahelinää. Kaikki ovat uudessa tilanteessa, jossa avoin on ensiarvoisen tärkeää.
- Koen, että täällä jokainen uskaltaa sanoa ajatuksensa. Me puhumme paljon ja meillä on yhteinen halu tehdä täällä töitä, lähihoitaja Päivi Pyykkö kertoo.
- Täällä tulee kuulluksi ja pystyy vaikuttamaan asioita, komppaavat työkaverit.
Siun sotessa, kuten kaikkialla muuallakin Suomessa, kasvatetaan portaittain hoitajamitoitusta asumisyksiköissä. Tällä hetkellä laki vaatii, että jokaista asukasta kohti on 0,55 välitöntä asiakastyötä tekevää hoitajaa. Vuodenvaihteessa mitoitus nousee 0,6. Vuoden 2023 huhtikuun alusta alkaen yhtä asukasta kohti tulee olla 0,7 hoitajaa.
- Me lähdimme alusta saakka tavoittelemaan tuota 0,7 hoitajan mitoitusta. Onneksi kiinnostusta on ollut ja henkilöstöä on saatu hyvin. Meillä on töissä tällä hetkellä myös oppisopimusopiskelija, Hokkanen kertoo.
Hyvällä tasolla oleva henkilöstömitoitus on mahdollistanut sen, että sairaanhoitajan työnkuvaan on voitu sisällyttää 1–2 päivää viikossa erityisesti asukkaan hyvän palvelukokonaisuuden toteutumisen suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin.
- Nämä päivät ovat erittäin hyvä asia työn kannalta. Päivien aikana voi hoitaa esimerkiksi apteekkiasiat ja näytteenotot. Myös asukkaan hoidon toteutumisen seurantaan ja valvontaan ehtii perehtyä kunnolla, kun näitä ei tarvitse tehdä niin sanotun kenttätyön ohessa, sairaanhoitaja Katja Nevalainen sanoo.
Siun soten alueelle on rakentumassa useampi uusi hoivakoti vuonna 2022. Keskiselle alueelle eli Joensuuhun ja Kontiolahdelle valmistuu kolme uutta asumisyksikköä, joissa on yhteensä noin 170 asumispaikkaa. Suurin osa paikoista on suunniteltu tehostettuun asumiseen, mutta myös palveluasumiseen on tulossa lisäpaikkoja.
Toiminta Noljakkakodissa alkanee keväällä 2022 ja Riihisärkänkadun ja Kontiolahden uusissa yksiköissä päästäneen toiminta aloittamaan syksyllä 2022.
- Paikat ovat erittäin odotettuja, koska asumisen jonotilanne on haasteellinen Siun sotessa. Saamme asiakkaita sellaisten palveluiden piiriin, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeita, keskisen alueen palvelujohtaja Jenni Halonen iloitsee.
Myös läntisellä alueella on suunnitteilla uuden asumispalveluyksikön rakentaminen Polvijärvelle. Tavoitteena on, että yksikkö valmistuisi vuonna 2023.
Haasteteltavat: Eija Hokkanen ja hoivakoti Eerikin henkilöstö
Kuvat: Antti Pitkäjärvi
Teksti: Sari Jormanainen